Historia winiarstwa na Podkarpaciu

Historia podkarpackiego winiarstwa w zasadzie składa się z dwóch rozdziałów. Pierwszy napisano w średniowieczu. Liczne mniejsze i większe winnice przyklasztorne dostarczały trunku najpierw do celów liturgicznych, a z czasem także do codziennego spożycia. Nieliczne źródła wskazują na możnowładców z Grodów Czerwieńskich (przede wszystkim Przemyśl), którzy sprowadzali na nasze tereny winorośl oraz ludzi, którzy potrafili wyprodukować z jej owoców wino. To oni mieli być źródłem wiedzy dla winiarzy z Podkarpacia.

Z biegiem czasu i poprawą jakości dróg lokalne podkarpackie wino zaczęło być wypierane przez trunki węgierskie. Przywożone z drugiej strony łańcucha Karpat, często dopiero w stadium fermentacji, wino leżakowało w podkarpackich piwnicach, nabierając odpowiedniej jakości. XVII- i XVIII-to wieczni enolodzy z południowej Polski zasłynęli opiekując się węgrzynem w tutejszych piwnicach z tak wielkiej wprawy i wyczucia, że niejednokrotnie zatrudniali ich sami Węgrzy w swoich winnicach i piwnicach. Z czasem Polacy pojawili się także w gronie właścicieli węgierskich winnic, jak choćby rodzina Bilików, do których należała w swoim czasie jedna z największych węgierskich winnic – Pendits w Abaújszántó. Z resztą, podobno na pamiątkę węgiersko – polskiego szlaku winnego, najwyższy w okolicy szczyt nazwano Krakó (Kraków).

Drugi rozdział historii podkarpackiego winiarstwa jest pisany w czasach obecnych, a jego pierwszym autorem jest Roman Myśliwiec z Jasła, który w 1984 roku założył pierwszą współczesną polską winnicę – Golesz. Z biegiem lat znalazł on naśladowców w całym kraju i trudno chyba nawet jednoznacznie określić, do stworzenia ilu spośród pół tysiąca polskich winnic przyłożył rękę osobiście właśnie Roman Myśliwiec. Na Podkarpaciu jest dziś ponad 150 winnic. Te najmniejsze liczą kilka arów, największe kilka hektarów powierzchni. Mimo trudnego klimatu, przede wszystkim kapryśnych temperatur i mroźnych zim, powierzchnia podkarpackich winnic z każdym rokiem rośnie a jakość wytwarzanego trunku ulega systematycznej poprawie. Potwierdzeniem tego faktu są coraz liczniej zdobywane przez tutejszych winiarzy medale na polskich i międzynarodowych konkursach win, nierzadko w konkurencji z napojami wytwarzanymi w regionach o znacznie dłuższej tradycji.

 

logo2 logo1 logo3

 

Karpacki Szlak Wina został sfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 

© Copyright 2017. ProCarpathia. All Rights Reserved Karpacki Szlak Wina

Search