Szkolenia adresowane były m.in. przedstawicieli branży turystycznej (biura podróży, przewodnicy, punkty informacji turystycznej) z Polski i Ukrainy.
Tematyka szkoleń:
- Odmiany winorośli uprawiane w polskich Karpatach i produkowane z nich wino.
Ekspert: Wojciech Bosak, Prezes Zarządu Polski Instytut Winorośli i Wina; - Jak łączyć wino z lokalnymi produktami karpackimi?
Ekspert: Janusz Pyra, Szef Kuchni Restauracja Folk w Rzeszowie; - Szlaki enoturystyczne – rzeczywistość i szanse rozwoju. Jak są tworzone szlaki enoturystyczne w Europie?
Ekspert: Jarosław Reczek, Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia; - Enoturystyczna oferta winnicy (tworzenie, promocja).
Ekspert: Jarosław Reczek, Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia; - Wina z Karpat – popularne w Polsce.
Ekspert: Jakub Skotniczny, Prezes Zarządu w Dwór Kombornia Hotel & SPA ****, Członek Zarządu Fundacji ENO Carpathian, Właściciel marki WINE&more.
Materiały szkoleniowe znajdują się na stronie internetowej w podzakładce KARPACKA AKADEMIA WINA https://karpackiszlakwina.pl/pl/szlak/karpacka-akademia-wina
Szkolenia odbyły się w ramach działania Karpacka akademia wina realizowanego w ramach projektu pn. „Karpacka akademia dziedzictwa winiarskiego" (ang. Carpathian wine heritage academy) finansowanego ze środków Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020.